Åre

Posted on

Välkomna till Åre!

Vad roligt att ni vill besöka Åre och Sveriges största skidort. I Åre hittar ni ett stort liftsystem med flera nya liftar och nedfarter, fina butiker med allt från lokala hantverk till bra klädaffärer och stora sportkedjor. I Åre ligger fokus på att ha roligt tillsammans, det finns alltid något att hitta på allt från skidtävlingar till marknader och olika events. Det är enkelt att hyra skidutrustning och ofta är det möjligt att prova helt nya skidor i skidbacken för ett par åk. I skidbackarna finns ett stort utbud av restauranger med allt från gormet mat till riktigt bra skidåkarlunch. Det finns även många värmestugor där ni kan äta medhavd matsäck.

För er som vill åka längdskidor eller gå på tur har Årefjällen massor att erbjuda. Våra favoritplatser är Ullådalen, där skidgymnasiet i Järpen ofta gör fina längdspår och det är en väldigt fin skidtur att åka till Våffelstugan och sen tillbaka till Ullåstugan. De tider på året när det är skare går det att åka skidor över hela fjället, även utan turskidor. I Edsåsdalen och Vålådalen finns det väldigt fina längdspår och när långloppet Årefjällsloppet går av stapeln kan ni som vill åka skidor från Vallbo till Åre!

Ungefär 18 km ifrån gården ligger Åre som idag är full av liv och aktiviteter på alla årstider. Åre by har både butiker och restauranger för alla smaker och runt om Åreskutan finns det aktiviteter för både den mer äventyrslystna och den lugna.

Några året runt aktiviteter som Åre har att bjuda på är ett besök till Åre chokladfabrik, äventyrsbadet med bastu världen och bowling på Holiday Club, en tur upp på Åreskutan med kabinbanan och chansen att få se Åre från ovan med skärmflyg.

En annan året om upplevelse är ett besök till Tännforsen som är Sveriges största vattenfall.

Naturen och skogarna i Åre har under hösten mycket att erbjuda, inte minst för den bär eller svamp intresserade men även för den som föredrar en lugn vandring bland de vackra naturfärgerna eller kanske spänningen i viltjakt. För den som skulle vilja lära sig mer om svampar och vart man kan hitta dem finns det dagsturer med svampkurser som man kan ta i Åre.
 
Nedanför fjällgården finns S:t Olavsleden som efter en kort
promenad leder dig fram till Ristafallet.
På vägen finns det mycket vacker natur att titta på och
ungefär halvvägs fram ligger S:t Olavs källa.
Här har flera konfirmandläger stannat till för att döpa
ungdomarna innan konfirmationen, en mycket vacker
och naturnära ceremoni som kommer
bli ett minne genom hela livet.
Uppe vid Ristafallet kan man även på flera ställen
känna igen sig från filmen Ronja Rövardotter.
Har man tur kan man även få njuta utav Åres djurliv, Rautjoxan är en mycket tam och trevlig fågel som gärna
kommer fram och hälsar.
 
 
Hösten i Åre kan även bjuda på sol och värme och sådana dagar är perfekta för en tur på Åresjön och har man tur kanske man får syn på bäverfamiljen som bor där.

Vår och sommar

Vid skidsäsongens slut träder en ny aktivitet fram som blir den mest populära under hela våren och sommaren, mountainbike.
Denna äventyrliga sport ger dig möjligheten att åka nedför Åreskutans backar även på sommaren. Löpartävlingarna i Årefjällen lockar även allt fler deltagare, som Haglöfs Extreme Challenge, Fjällmaran, Skutan runt m.fl.

För den äventyrslystna finns det andra spännande aktiviteter som att åka zipline nedför Åreskutan eller flyga över med skärmflyg.

Åres vackra natur under sommaren inbjuder även till många fina vandringsleder runt Åreskutan. Många föredrar att hellre slappa vid Åre strand en varm sommardag där du både kan ta en tur med kajak, bada, utmana kompisarna i volleyboll eller bara njuta i solen.

En kort promenad från fjällgården
ligger Indalsälven där det finns
jättefint fiske.
För den som hellre vill bada
en varm sommardag finns det en
badstrand inom promenadavstånd
från fjällgården.

Bra sidor att besöka om Åre

Resa, äta och saker att göra i Åre. Välkomna att besöka Åres informationssida Åre Sweden här finns information om Åre sommar som vinter.

Liftkortspriser, väder och öppna nedfarter i Åre Skistar

Äventyrsbad och bowling Holiday Club

Hundspann i Åre Explore Åre

Turridning med pigga islandshästar Huså Åreskutans Fjällridning

Åre paintball park  – ligger också i Hålland

JoPe Fors & Fjäll – erbjuder mängder med roliga aktiviteter sommar som vinter.

Hyrskidan i Undersåker – trevliga och erbjuder alltid bra priser och bra skidutrustning