sundmans.se

Om du upplever smärta i dina knän kanske du undrar vilken typ av knästöd som är bäst för dig. I den här guiden kommer vi att diskutera de olika typerna av knästöd och hjälpa dig att bestämma vilken typ av knästöd som är rätt för dig.

Typer

Den första typen av knästöd är det gångjärnsförsedda knästödet. Gångjärnsförsedda knästöd är designade för att ge stöd och stabilitet till knäleden samtidigt som det tillåter full rörelseomfång. Dessa hängslen är vanligtvis gjorda av metall eller plast och har två gångjärn på varje sida av knät. Knästöd med gångjärn används ofta av idrottare som behöver extra stöd för knät, t.ex. löpare eller fotbollsspelare. Eller för löpare som har överansträngt knäet. Hämta info om överansträngt knä här.

Det är så de fungerar

En annan typ av knästöd är det avlastande knästödet. Unloader knästöd är designade för att lindra smärta och tryck på knäleden genom att omfördela vikten bort från det drabbade området. Dessa hängslen har vanligtvis en rem som går runt låret och en annan rem som går runt vaden. Avlastande knäskydd används ofta av personer med artrit eller andra knäproblem för att minska smärta och obehag.

Att välja rätt stöd

När du väljer ett knästöd är det viktigt att ta hänsyn till dina individuella behov. Om du är idrottare kan du behöva välja en gångjärnsförsedd knästöd som ger extra stabilitet och rörelsefrihet. Om du har kronisk knäsmärta kan ett avlastningsstöd vara mer fördelaktigt eftersom det omfördelar vikten bort från det drabbade området. Prata med din läkare för att avgöra vilken typ av stöd som är bäst för dig, samt vilken som är knästöd bäst i test.

Säkerställ korrekt installation

När du har valt rätt stöd för dina behov, se till att det sitter korrekt och säkert för att uppnå optimala resultat. Knästöd ska alltid bäras enligt tillverkarens instruktioner för att ge bästa stöd och avlastning. Om en hängslen känns för tight eller obekväm, justera den tills den sitter bekvämt men säkert.