Om du någon gång har stukat fotleden vet du hur smärtsamt det kan vara. Inte bara är fotleden svullen och öm, utan den är också svår att gå på. Många upplever att att bära ett fotledsstöd hjälper till att påskynda läkningsprocessen och minska smärta. I den här artikeln kommer vi att diskutera vad du ska göra om du stukar foten och hur ett fotledsstöd kan hjälpa. Läs mer på Ankelstöd.se.

Håll dig lugn

Det första steget efter en stukad fot är att gå ner och vila. Försök att hålla dig från foten så mycket som möjligt de första dagarna, eller använd eventuellt kryckor om det behövs. Undvik överansträngd fotled. Isförpackningar kan också användas för att minska svullnad och smärta, men bör endast användas i 15-20 minuter åt gången. Kompressionsbandage kan också hjälpa mot svullnad, så linda in din fotled i ett innan du lägger dig varje kväll.

Om du har ont, kontakta en läkare

Om smärtan kvarstår efter flera dagars vila är det bäst att konsultera en läkare som kan diagnostisera skadan och ge dig specifika råd om hur du bäst kan behandla den. Beroende på hur allvarlig vrickningen är, kan läkaren rekommendera att du bär ett fotledsstöd när du går eller till och med när du sover.

Hur ett fotledsstöd kan hjälpa

Fotledsstöd är designade för att hålla din fot i en stabil position och för att minska ytterligare skador. De är oftast gjorda av lätta material, t.ex. neopren, som ger stöd och hjälper till att begränsa rörelsen så att leden kan läka ordentligt. Skenor finns i olika storlekar, så det är viktigt att få en som sitter tätt men bekvämt runt fotleden.

Genom att använda ett fotledsstöd kan du röra dig mer fritt utan att behöva oroa dig för att skada din fot igen. Det låter dig också delta i lätta aktiviteter samtidigt som du får det stöd som behövs för helande.